Schatkistjes

De afgelopen periode heb ik met verschillende kinderen een traject gehad van meerdere gesprekken. Steeds weer merk ik hoe fijn het is om te starten met een talentgesprek, over dat wat je blij maakt en energie geeft. Ondertussen maak ik een talententekening en gebruik dat ook bij de volgende ontmoetingen. Het is een fijne basis voor de lastige hulpvragen die ook aan de orde komen.

Tijdens de gesprekken gebruik ik de naam ‘schatkist’ als voorbeeld voor dat wat je als kostbaar goud in je hebt. Als je je bewust bent van je eigen goud, verstevigt dat je ‘binnenwerk’ en vergroot je veerkracht.

Wat zit er in dat schatkistje? Je talenten, de kring van mensen om je heen, je helpers. En andere dingen die je helpen en blij maken, zoals helpende gedachten. Ik leer ze het verschil tussen ‘gekleurde’ helpende gedachten en ‘grijze’ gedachten. En hoe je die grijze gedachten kunt omdraaien, en wat er dan vanbinnen met je gebeurt.

Als je leeft en leert vanuit zo’n gedachte, geeft dat ruimte en perspectief. Het omdraaien van die gedachten kan lastig zijn en vraagt veel oefening. Wat helpt is hulp en aanmoediging van anderen. Mensen die benoemen wat jou wél lukt en welke stappen ze jou zien nemen. Dat aanmoedigen van anderen geeft jezelf trouwens ook blijdschap en veerkracht! Wat een win-win situatie!

Mijn droom is dat ouders, leerkrachten, docenten, opa’s en oma’s en alle andere volwassenen voorleven hoe je zorgt voor versteviging van je binnenwerk. Als je weet wat jou helpt, wat jouw krachtbronnen zijn, kun je dat vaker inzetten. Wat heeft jou geholpen op die moeilijke en lastige momenten. Dat is zo kostbaar en belangrijk om dat van jezelf te weten.

De kinderen mochten bij het laatste gesprek een kistje kiezen. Dat was soms lastig: ga ik voor het grote, houten kistje waar nog andere schatten in kunnen? Of toch dat ronde exemplaar met glimmende steentjes? De schatkistjes zijn met veel plezier gevuld en meegenomen naar huis. Plus een verzamelmap met het talentenpapier en andere mooie werkbladen.

Er staan weer nieuwe schatkistjes klaar om gevuld te worden. Ze zijn er voor jong en oud! Heb je belangstelling of wil je meer informatie? Neem gerust contact met me op en stuur een bericht.