De jongen die nieuwsgierig is naar alle talenten!

Als ik Bas voor het eerst ontmoet, vertelt hij me stoere verhalen. Hij lijkt zich wat op de vlakte te houden, is moeilijk te peilen. In het volgende gesprek vraag ik hem waar hij blij van wordt, bij welke dingen de tijd vliegt en waar hij veel energie van krijgt. Bas vertelt over spelletjes spelen met anderen: hij vindt samenspelen veel leuker dan alleen. En dat hij ingewikkelde dingen graag nog een keer doet en dan gaat het vaak al wat beter. En graag iets met zijn handen maakt. Terwijl hij allemaal dingen noemt waar hij enthousiast van wordt, schrijf ik ze in kernwoorden en zinnen op een groot blad. Er ontstaat een papier vol blije dingen die hij graag doet.

Dan vertel ik aan welke talenten ik denk als ik dit hoor. We bekijken de talentkaarten en Bas kan goed uitleggen waarom een kaart wel of niet past. Bij de talentkaart Creatieve Maker vindt hij dat alleen het tweede deel past: ‘Maker’. Hij herkent de talentnamen Groepsdier, Grenzenverlegger, Doorzetter, Bewuste Beweger en Ideeënfontein. Ook Kennisspons en Ontstaansbegrijper horen bij hem.

Een paar weken later spreek ik hem weer en heb de talententekening bij me. Mijn talent als Mooimaker heeft zich thuis uitgeleefd en ik laat hem een blad zien met woorden, talentnamen en vrolijke plaatjes. Dat mag hij vandaag mee naar huis nemen. Dan zegt Bas: “Dat kan nog niet, want je hebt verteld dat je 39 talentkaarten hebt. Die hebben we nog niet allemaal gehad. Misschien zijn er nog meer talenten die bij me passen.”

Bas heeft helemaal gelijk. Hij wil de kaarten met omschrijvingen lezen en ontdekken of hij het talent bij zichzelf herkent. Elke kaart wordt nauwkeurig door hem gelezen en dan klinkt er: ‘Deze wel’, of: ‘Nee, deze niet’. Er liggen steeds meer talentkaarten voor hem, de tafel is gewoon te klein! Soms is er een kaart die hij voor de helft vindt passen.

We tellen de talentnamen en het zijn er 21. Mooi om te zien dat hij de kaarten zo zorgvuldig overdenkt en uitlegt waarom het wel of niet bij hem hoort. Bas glundert. Talenten ontdekken is natuurlijk geen wedstrijd wie de meeste heeft. Wel is het proces zo prachtig om mee te maken: het voelen en ontdekken wat je zo blij maakt, wat zo bij jou past. En met die kennis je talenten vaker inzetten als energiegevers. Dat is een groot veerkrachtcadeau voor jezelf.

Met een stralend gezicht neemt hij afscheid. We hebben allebei genoten. Het is ook telkens weer zo’n magisch gevoel voor mij als ik zo’n gesprek mag doen. Ik voel me zeer vereerd dat ik deze mega talentvolle jongen heb leren kennen.

Wil je ook een talentgesprek of wil je meer informatie over mijn werkzaamheden? Neem dan gerust contact met me op. #veerkracht #talent #talentgesprek #energiegevers