Helper

In een gesprek met een jongen van 11 jaar komen veel talenten naar voren. Hij vertelt enthousiast wat hij graag doet, waar hij blij van wordt en wanneer de tijd zo vliegt. Ik benoem welke talenten ik denk te horen. De dingen die hij vertelt en de talenten die hij herkent schrijf ik op een groot vel papier. Aan het einde van het eerste gesprek zegt hij, zonder dat ik dat heb gevraagd, zal ik de kaarten even opruimen? Hij doet het keurig en zorgt ervoor dat ze netjes in hun doosje komen. Wat een fijne helper!

Als we elkaar voor de tweede keer zien gebeurt er weer iets waarbij de naam ‘helper’ in me naar boven komt. Ook dan vraagt hij me eerst of hij kan helpen. Ik zie dat hij blij wordt van dingen doen, dat helpen hem plezier geeft. Ik benoem wat ik denk en heb gezien. Hij straalt en zegt dat het klopt. Ik vertel dat ik het fijn vindt dat hij eerst even aan me vraagt óf ik geholpen wil worden, dat is goed afstemmen met de ander.

We bekijken de talentkaart ‘Stille Helper’ en al pratend blijkt dat hij ‘Helper’ beter vindt passen dan ‘stille helper’. Dat woord komt op zijn talentpapier. Heerlijk is dat, talenten in actie zien en de ander aanmoedigen met hun eigen unieke talenten!

We praten over lastige dingen die de afgelopen tijd zijn gebeurd tussen hem en andere jongens. Opmerkingen en acties die uit de hand zijn gelopen. Hij beschrijft het en benoemt twee keer dat, als hij eerlijk is, hij vaak het langst is doorgegaan met uitdagen.

Wat knap om je eigen gedrag, je eigen aandeel in een conflict zo te bekijken en benoemen. Opnieuw een prachtige eigenschap die hij in mag zetten in het omgaan met anderen en leren afstemmen. En zo gaat ontdekken wanneer te stoppen met woorden en gedrag. Ik verheug me nu al op het volgende gesprek!
Wil jij ook een talentgesprek? Wil je onderzoeken hoe jij jouw talenten meer in kunt zetten op school, op je werk en thuis. Je bent welkom!

Zo’n gesprek is niet alleen voor kinderen, maar voor alle leeftijden. Omdat we allemaal te maken hebben met ingewikkelde zaken en lastige uitdagingen. Dan helpt het om in gesprek te gaan en al pratend meer helder te krijgen wat er speelt. En je eigen schatkist aan talenten en veerkracht goed te kennen en te weten hoe je ze kunt inzetten.

Neem gerust vrijblijvend contact op om te zien of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook andere onderwerpen die we kunnen bespreken, die jou bezighouden.