Ik zie jou!

Zie je mij? Kijk jij voorbij mijn buitenkant, durf jij achter mijn gedrag te kijken? Die beschermlaag heb ik zo nodig om mijn kwetsbaar delen te beschermen.

Wat is het fijn als iemand je écht wil zien, moeite wil doen om jou te laten merken en voelen dat het oké is dat die beschermlagen er zijn. En als je dat begrip en die veiligheid ervaart, is die bescherming minder nodig. Lukt het stapje voor stapje beter om jezelf te laten zien. Met alles wat er is.

Bij het seminar van het Regionaal Expertiseteam de Twijn was het thema ‘Ik zie jou! (in) een klas vol diversiteit’. Het was bedoeld voor mensen in het onderwijs. Ik denk dat het thema ook zomaar doorgetrokken kan worden naar alle mensen buiten het onderwijs, dat we het veranderen in: ‘Ik zie jou! (in) een wereld vol diversiteit.’

De middag werd geopend met een inspirerende lezing van Marcel van Herpen over de kracht van verbondenheid, over werken vanuit relatie. Daarna waren er veel interessante workshops die voornamelijk werden gegeven door mijn kundige collega’s van het Expertiseteam.

Toen kwam het toetje van de middag. Ik lees al jarenlang met veel plezier de prachtige verhalen van Bart Heeling. En nu mocht ik live naar hem luisteren. Zijn verhalen raken en inspireren me. Ik ben niet de enige: ik zie dat veel mensen zijn verhalen volgen. Ik raad je aan hem te volgen en zijn boek te lezen om te leren van de blik waarmee Bart naar de medemens kijkt. De principes die hij wil laten zien en voorleven, ook in zijn werk in het speciaal onderwijs. Die blik, die houding is helend en helpend voor een ontmoeting met een ander.Een aantal thema’s waar hij over sprak: reageer oordeelloos en emotioneel neutraal. Wacht even met je reactie en reageer op de gebeurtenis in plaats van op de persoon. En ook: reageer met geweldloze communicatie.

Sinds ik een training van verbindende (geweldloze) communicatie heb gevolgd en leerde over de verschillende wijze van reageren, als een giraf of als een jakhals, komen die twee dieren geregeld in mijn hoofd bij ingewikkeld situaties of gebeurtenissen. Op een moment dat ik zomaar ineens in de ‘interpretatiemodus’ schiet, net als de jakhals. En dat het dan verstandig is om te wachten met reageren tot je weer kunt reageren als een giraf. Echt aan te bevelen om daar over te lezen en jezelf in te trainen.

Op de achtergrond van de foto van Bart Heeling staat het anker, het teken van hoop. Iedereen heeft immers wel eens een anker nodig… ⚓️💙 https://detwijn.nl/expertiseteam/ https://www.bartheeling.nl/ https://www.marcelvanherpen.nl/