Een bijzonder gesprek met een 11-jarige en een reis op de KAART


Ze is elf en heeft sinds een jaar diabetes. Die diagnose zette haar wereld en die van haar ouders op z’n kop. De angst dat de scores van haar bloedsuikers te laag of te hoog zijn. De nare gevolgen van diabetes nu en in de toekomst. Dat maakte dat ze vaak, heel vaak ‘bliepte’ met haar sensor en angstvallig de scores in de gaten hield.

Gelukkig is er meer rust gekomen, is haar angst verminderd en kan ze beter omgaan afwijkende scores. De KAART ligt voor ons op tafel en ik vraag welke plek past bij het afgelopen jaar en of ze daar een poppetje neer wil zetten. “Mag ik er meer neerzetten?”, vraagt ze. Dat mag zeker. Ze kijkt rustig naar de verschillende plekken op de KAART en zet de houten poppetjes zonder aarzelen neer. Ze vraagt wat toekomstperspectief betekent en ik leg het uit. Na mijn uitleg wordt daar ook een poppetje neergezet.

Dan mag ze vertellen over de verschillende plekken. Ik ben onder de indruk hoe ze het verwoordt. Ze vertelt over toekomstperspectief, dat ze nadenkt hoe het zal zijn als ze zwanger wordt en kinderen krijgt. Hoe dat zal gaan met haar diabetes.

En dan de wenstuin. Ze straalt als ze vertelt over haar grote wens: een insulinepomp. Dat het met de pomp een stuk makkelijker zal gaan met het eten en de wisselende bloedsuikers. En over haar wens om geen diabetes meer te hebben. Ook vertelt ze over het poppetje bij ‘Rotstreek’. Als ze de nare opmerking vertelt die een jongen over haar diabetes maakte zie ik de emotie op haar gezicht. Zo bespreken we de zes poppetjes die ze heeft neergezet. Een prachtig gesprek.

Op het laatst mag ze een ‘schatkistje’ op de KAART zetten. Wat heb jij in je eigen ‘schatkist’ aan bijvoorbeeld talenten en aan hulpbronnen die je helpen. Haar kistje zet ze neer bij ‘Veiligheid’. Ze noemt mooie dingen die haar helpen en steunen en legt bij elk bedachte schat een diamantje in het houten kistje.

Wat een kostbare ontdekkingsreis om samen met haar te mogen maken. Een hulpmiddel zoals de KAART helpt om emoties en gedachten te bespreken, om vragen en herinneringen een plek te geven. Het geeft inzicht in al die dingen die je hoofd zo vol kunnen maken. Door samen op zoek te gaan naar talenten en hulpbronnen word je je meer bewust van je eigen schatkist met veerkracht. Die kennis helpt bij moeilijke periodes.

Wil je weten wat jouw talenten zijn? Heb je vragen die je wilt onderzoeken? Vind je het moeilijk om alle gedachten en belemmeringen die je bezighouden te ordenen? Wil je meer helder krijgen wat er in jouw ‘schatkist’ zit? Ik ga graag met je op reis. Neem gerust vrijblijvend contact op voor je vragen.🐦