Heeft een bedrijf talenten?

Op uitnodiging van Aukelien Wierenga ga ik een dagje mee naar Imkerij de Werkbij in Veenendaal. Mijn talentkaarten neem ik mee, je weet nooit of ze van pas komen. Een talentgesprek kan ook zonder kaarten plaatsvinden. Het gaat niet om de talentnaam, maar om dat wat wordt verteld als je vraagt naar wat de ander plezier geeft, naar energie-gevende elementen in dat wat je doet. Alleen kunnen de kaarten wel verduidelijking geven en zorgen voor nieuwe gespreksstof.

Ik mag aanschuiven bij een werkoverleg met als thema ‘communicatie en aandacht voor de liefde voor de natuur en de bijen’. Het onderwerp spreekt me erg aan. Mijn vader was imker en de liefde voor de natuur heb ik van beide ouders meegekregen. En ik vind het heerlijk om te luisteren en te observeren.

In de koffiepauze ontstaat een mooi gesprek met Nienke, een van de medewerkers. Ik vertel dat ik me bij de start van de dag zo welkom voelde door haar woorden en houding. En geniet van haar enthousiaste inbreng tijdens de vergadering. Luisterend naar haar verhalen komt de talentnaam ‘Bezige Bij’ in me op. Ook nog eens een zeer toepasselijke naam in dit bedrijf. Ze wil graag meer weten over mijn werk als talentfluisteraar en ik ben nieuwsgierig naar haar werk en passie. Binnen de kortste keren ontstaat er een mooie verbinding tussen ons en lijkt de omgeving even weg te vallen.

Tijdens de rondleiding door de werkhal met allerlei honingproducten zie ik dat potten worden gevuld met vloeibare honing, honinglolly’s in zakjes worden gedaan, dozen met bestellingen worden ingepakt en kaarsen een mooi inpakpapiertje krijgen. Ik zie en merk hoe iedereen wordt gezien, hoe er aandacht is voor alle medewerkers. Het voelt als een positieve en veilige omgeving waar het gezellig is en waar het zelfvertrouwen van medewerkers wordt vergroot.

Even later ziet Gerline, een andere medewerker van de Werkbij, mijn talentkaarten liggen en vraagt of ik een talentgesprek met haar wil doen. Zeker wil ik dat! Zo mooi om te horen hoe zij beschrijft hoe haar ideale dag eruit ziet, waar zij energie van krijgt. Ik mag even een kijkje nemen in haar creatieve brein vol leuke ideeën.

Terugkijkend op mijn kennismaking met de Werkbij, door het gesprek met Kees Verrips en de andere medewerkers komen er talentnamen in me op. Talenten die ik zie en hoor bij hun visie en hoe ze die in de praktijk brengen. De talentnamen Groeimotor, Sterktearchitekt en Kansengever komen als eerste in me op. Er staan veel mooie beschrijvingen op elke kaart, ik kies een paar zinnen uit.

Kansengever: ik vind het belangrijk dat iedereen dezelfde kansen krijgt om te tonen wat hij of zij waard is.

Sterktearchitekt: ik vind dat iedereen uniek is en unieke kwaliteiten heeft. Ik zie goed waar mensen goed in zijn, wat ze nodig hebben om het beste van zichzelf te geven en hoe ik hen kan benaderen.

Groeimotor: ik krijg energie als ik potentieel en groei zie in anderen. Ik haal voldoening uit elke vooruitgang en elk klein stapje dat ik die ander zie zetten.

Voordat ik naar huis ga koop ik nog een aantal producten van De Werkbij. Natuurlijk potjes met honing en ook een prachtige Margretha-kaars. In de werkhal zag ik Margretha zorgvuldig kaarsen inpakken. Wat een eer als er een kaars naar je wordt vernoemd. Ik ben blij dat er een stukje van mijn naam in deze mooie kaars zit. En dat heb mogen kijken in een bedrijf waar zo talentvol wordt gekeken naar de ander. Een bedrijf met vertrouwen in bijen én mensen.

Meer informatie over Imkerij de Werkbij: https://www.dewerkbij.nl/

Een talentgesprek met Gerline – Imkerij de Werkbij