Veerkracht

In de gesprekken die ik heb met cliënten gebruik ik vaak materialen. Het ondersteunt een verhaal, verheldert en helpt om dat te laten zien wat soms met woorden lastig te vertellen is.

Dit ezeltje staat stevig. Maar druk je op het knopje onder zijn poten, dan zakt hij door zijn hoeven. Tijdens mijn vakantie op Terschelling kwam ik een ander drukpoppetje tegen. Het zwaait vrolijk en houdt met de andere hand het stuurwiel vast. Druk je op het knopje, dan valt hij achterover en raakt de controle volledig kwijt.

Iedereen heeft die wiebelmomenten. En soms zijn het zelfs behoorlijk duikelingen die je kunt maken in je leven. Het helpt als je weet dat je niet de enige bent, dat het normaal is en bij het leven hoort. Die herkenning is fijn, maar ook erkenning helpt. Dat wat zo moeilijk is niet verstoppen voor de ander en voor jezelf. Het geeft lucht en ruimte als je uitspreekt wat liever niet gevoeld wil worden.

Het is belangrijk dat je je eigen hulpbronnen kent en weet wat jou helpt als je voelt dat je niet meer stevig staat. Dat wat jou blij maakt, energie geeft. Dat wat je zelfvertrouwen vergroot en je weer op de been helpt. Jouw reddingsboeien.
Ik heb gemerkt dat rust en stilte me helpen. En wandelen in de natuur, kijken naar de dieren, bewonderen van al het moois om me heen. Schrijven helpt mij ook, het ordent een onrustig hoofd. En wat me helpt is mijn verhaal, mijn onzekerheden delen met dierbaren. Merken dat die kwetsbaarheid zorgt voor nieuwe kracht.

Veerkracht: hoe kom jij weer overeind in moeilijke tijden? Wat helpt jou om weer steviger te staan, om je kracht te hervinden?