Verbinding

“Mijn moeder zegt dat de lijn tussen haar en mij moet worden doorgeknipt.” Ilse is 10 jaar en we hebben al meerdere gesprekken gehad als ze dit met een bedrukt gezicht tegen me zegt. Moeder heeft bij de intake verteld dat ze het benauwend vindt dat haar dochter pas kan slapen als zij thuis is. Dat het vaak gedoe geeft als moeder ’s avonds weg wil.

Een van de praatkaarten die op tafel ligt heeft de vraag ‘Waar maakte jij je dit jaar het meeste zorgen over?’ Ilse leest de kaart en zegt dat ze heel snel bezorgd is over haar moeder. We praten er over door. Ik laat als symbool een gouden draad zien en vertel: “Je bent en blijft verbonden met je moeder, met je vader. Ook al zijn ze niet in de buurt. Als we in plaats van het doorknippen nu eens deze gouden verbindingsdraad elastisch maken. Je blijft verbonden, maar ieder krijgt zijn eigen ruimte en vrijheid. Verbonden in vrijheid.” Dat vindt ze een mooi beeld.

Bij een training van de KAART liet Janet Schmidt zien hoe je de gouden draad beeldend kan gebruiken. Je kunt hem horizontaal of verticaal voor je houden. Het verbeeldt de verbinding tussen jou en de ander, de verbinding met jezelf, met je eigen hart. Maar ook de gouden draad als verbinding met je familielijn, met de generaties voor je.

We leggen het hart in het midden van de gouden draad. Dit hart spreekt kinderen vaak aan. Het heeft een gladde kant en ook een kant die niet gaaf is. Als je goed kijkt, zie je bijzondere glinsteringen in de breuk. Dat zorgt voor mooie gesprekken, voor een kijkje in het hart. Het veertje van veer-kracht mag er ook bij. De kracht van je ‘veren’ die maakt dat je je vleugels uit kunt slaan en je eigen pad kunt gaan.

Ik ben blij dat ik met dit meisje mocht onderzoeken hoe zij met meer vertrouwen haar eigen pad mag gaan. En de verbinding mag voelen in vrijheid. Zo mooi om te zien hoe trots en blij ze is op de talenten die ze heeft. Die vele talenten die we in de gesprekken samen bij haar hebben ontdekt. Wat geeft dat een veerkracht en stevigheid als je weet wat je blij maakt, wat je energie geeft.

Wil je meer weten over talenten, kijk dan eens op deze website: https://blijmetmijacademie.nl/ Je kunt natuurlijk ook contact met mij opnemen als je jouw unieke talenten wilt onderzoeken. Ik ga graag met je in gesprek!