Bij alles wat jij nu goed kan, was je ooit een beginner. Echt!

Weet je nog, dat je als kind op school nieuwe dingen leerde en dat dat zo ingewikkeld kon zijn. Breuken, kommasommen, spelling, grammatica of topografie. Dat je dacht dat je het noooooit zou leren.

We moedigen kinderen aan als ze nieuwe dingen leren en geven complimenten voor de kleine stapjes die ze maken. We vertellen ze over ‘De Leerkuil’, een prachtig beeld en hulpmiddel tijdens die worstelmomenten, als je ontmoedigt bent en het bijltje erbij neer zou willen gooien.

Bij de vaardigheden die passen bij onze talenten denken we vooral heel vaak dat we die dingen ‘als vanzelf’ konden, dat we daar niet voor hebben geoefend. Maar niets is minder waar. Ook voor die vaardigheden heb je geoefend, maar daarvoor zijn we ’tijdsblind’. Omdat je deze dingen leuk vindt en omdat de vaardigheid aansluit op je aanleg (talent), doe je het veel en vaak. En zo word je er goed in!

Gebruik die wetenschap in situaties waarin taken of vaardigheden niet zo vanzelfsprekend gaan. Probeer eens terug te denken aan het begin van je talent: wat deed je toen? Wat zorgde ervoor dat je er zoveel tijd en energie in stak? Hoe voelde je je toen? En hoe zou je datzelfde nu kunnen inzetten bij deze taak/vaardigheid? Hergebruik je krachten uit het verleden!

Net gestart als ambulant begeleider bij Regionaal Expertiseteam de Twijn ga ik ook door een leerkuil. Het helpt mij om te bedenken dat het tijd kost om thuis te raken in een nieuwe organisatie, dat ik hulp mag vragen. En weten dat ik mijn ‘gereedschap’ dat ik al in huis heb mag gebruiken en kan bedenken hoe ik dat in kan zetten.

Ik ben benieuwd of jij merkt dat je nu door ‘een leerkuil’ gaat en welk ‘gereedschap’ jij inzet. Weet je dat jouw talenten je enorm goed kunnen helpen bij nieuwe dingen leren? Wil je meer weten over jouw talenten? Je bent welkom voor een talentengesprek.

En onthoud: elke expert was ooit een beginner!

Lees meer over De Leerkuil, over Groeitaal, complimenten geven en andere inspirerende onderwerpen op https://platformmindset.nl/?v=796834e7a283