TT

Langs de snelweg bij Assen staat een bijzonder kunstwerk. Twee grote T’s zijn vanuit de auto te bewonderen en promoten de motorsport van het racecircuit. Sinds de trainingen over rouw en verlies van Janet Schmidt kijk ik met heel andere ogen naar deze gigantische letters. Janet vertelde dat verdriet van nu kan ‘tikken’ aan oud verdriet: ‘Tikkende tranen’. Ze verbeeldde dat met twee glazen steentjes. Een gebeurtenis kan heftige emoties brengen die dieper verdriet raken dan dat wat nu de aanleiding is.

Sindsdien hebben de twee T’s langs de snelweg voor mij een andere betekenis gekregen. Vooral als het donker is en ze als verlichte sterren flonkeren. Ze herinneren me eraan dat emoties en nare herinneringen die soms diep zijn weggestopt in het licht mogen komen. Het durven toelaten van dat verdriet brengt iets in beweging. Laatst las ik een prachtige zin: ‘Huilen is je hart uitspoelen’. Ja, een hart dat wordt ‘doorgespoeld’ heeft weer ruimte voor andere emoties.

Om de moed te hebben die weggestopte zaken te durven voelen, helpt het als je bewust bent van je veerkracht, van je hulpbronnen. Dat je weet wat je kracht en energie geeft. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat positieve emoties je helpen je blikveld te verbreden. Het lukt dan beter om ‘out of the box’ te denken en je ziet makkelijker alternatieven. Dat is de reden waarom werken met talenten zo’n krachtige manier is om je voorraad veerkracht aan te vullen.

Meer werken vanuit je talenten zorgt namelijk voor positieve emoties. Als je weet waar jij blij van wordt en waar je energie van krijgt, helpt dat om de uitdagingen van het leven -en ook de tikkende tranen- te kunnen verdragen. En weten wat jouw hulpbronnen, wie of wat jouw secure bases zijn, maakt je sterker in het aangaan van spannende stappen.

Ben jij op zoek naar nieuwe energie, naar het vergroten van je veerkracht? Verlang je ernaar dat dat het meer gaat stromen vanbinnen? Je bent welkom om samen met mij jouw pad te ontdekken. Kijken naar je gedachten en gedrag, naar jouw energiegevers en -vreters. En er is ruimte voor (tikkende) tranen die willen stromen. Je bent welkom. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Ik werk graag met de materialen van Janet Schmidt. Hier lees je meer over het werken met de KAART:

https://www.janetschmidt.nl/homepage-janet-schmidt