De kring: wie staan er om jou heen?

Een mooie vraag om te onderzoeken met kinderen, jongeren en volwassenen. Vaak weet je wel dat je het niet alleen hoeft te doen. Met je verstand, je hoofd. Je weet dat je hulp mag vragen en er mensen zijn die je willen helpen. Alleen voelt het soms zo anders, durf je het niet uit te spreken. Het maakt je zo kwetsbaar.

Soms schreeuwen er grijze, niet helpende gedachten in je hoofd: Dat kun je toch zelf wel! Daar ga je een ander toch niet mee lastig vallen. Of: Niet zeuren! Doe niet zo moeilijk. Er kunnen overtuigingen in je brein zitten die je belemmeren, je verlammen als juist zo’n behoefte hebt aan hulp en aanmoediging.

Om die kring om je heen meer te voelen, helpt om het concreet te maken. Bijvoorbeeld door te tekenen, ze hardop te benoemen. Het werkblad ‘Steunzolen’ van Liek Besselaar is een mooi hulpmiddel. Op een ander werkblad staat een uitleg bij hoe je Steunzolen herkent. Het maakt je ook bewust hoe je zelf vaker een steunzool kunt zijn.

De kring van helpers kan ook zichtbaar en tastbaar worden gemaakt met materialen. Op de foto een kring van steunzolen die op de KAART zijn gezet. Dat gebeurt soms in stilte, zonder woorden. Door vragen te stellen wordt de unieke steun van elke helper meer helder. Waar heeft hij of zij jou wel eens bij geholpen? Wat voelde je toen? Welk talenten zie je bij de ander, wanneer zie je hem of haar stralen? Welke plek op de KAART past bij die helper, vertel eens over die plek? Waar zou jij bij geholpen willen worden? En zo komen er verhalen en gaat het stromen vanbinnen.


Belemmerende overtuigingen en grijze gedachten krimpen. Hoofd en hart worden verbonden. Dan wordt het weten én voelen.