Dankbaarheid

’s Avonds in bed overdenk ik vaak de dag en noem in gedachten de dingen waar ik dankbaar voor ben. Je kunt je dankbaarheden ook op papier zetten, dat is een krachtige manier om je meer te richten op de positieve emoties. In de inspirerende trainingen Positieve Psychologie van Maaike Verstraete leerde ik over Positief Psychologische Interventies (PPI’s) die je kunt inzetten.

Basisschool OBS De Octopus had deze maand het thema ‘Dankbaarheid en Optimisme’. Eén van de activiteiten was het schrijven van dankbaarheidsbrieven voor ouders, opa’s en oma’s en andere dierbaren. Afgelopen dinsdag kreeg ik van drie kinderen een dankbaarheidsbrief met lieve woorden. Het verwarmt mijn hart als ik die brieven lees.

Een paar zinnen uit de brieven: “Lieve Greet, bedankt voor alle gesprekken van jou. Jij kan heel goed mensen helpen, dat vind ik fijn.” “Ik vind het jammer dat je weggaat, maar fijn dat je andere kinderen kunt helpen.” En: “Lieve Greet, bedankt voor de dagen dat ik bij jou was. Ik leerde veel en vond het heel gezellig.” Wat prachtig dat kinderen leren om zulke brieven te schrijven. Als je dat schrijft, zorgt het voor een fijn gevoel bij jezelf en het vergroot je eigen welbevinden. En ook dat van de ontvanger. Dubbele vreugde en dankbaarheid.

Aan het eind van het jaar sturen we elkaar goede wensen. Per app of mail en gelukkig ook vaak per post. Want wat is het fijn om een papieren kaart met mooie woorden vast te houden. Het leuke is: zo’n kaart of brief kan elk moment van het jaar worden gemaakt. Gun jezelf en de ander zo’n geluksmoment. Bedenk eens wie jij zo’n dankbaarheidsbrief wilt sturen. En schrijf en verstuur hem.

Ik ben dankbaar dat de juf en de leerlingen van de Octopus me dit geluksgevoel hebben gegeven. En dankbaar voor dat wat alle andere kinderen en medewerkers van de school voor mij hebben betekend.

Wil je meer weten over de verschillende Positief psychologische activiteiten die er zijn, neem gerust contact op. Het zijn eenvoudige oefeningen die bedoeld zijn om je welbevinden te vergroten. Of als je behoefte hebt aan een talentgesprek en wilt ontdekken waar jij energie van krijgt. Misschien zijn er zaken die je bezighouden, die je belemmeren om in beweging te komen en wil je daar begeleiding bij hebben. Je bent welkom.

Voor meer informatie over Maaike Verstraete en Positieve Psychologie: https://www.maaikeverstraete.be/