Blij ei en de bloemisten blij met mij

Mijn Bureau Pimpelmeesei is uitgebroed en de vogel vliegt. Door alle bemoedigende reacties voel ik me echt een blij ei. Het leuke aan mijn liefde voor pimpelmezen (en de rest van de natuur!) is dat ik de afgelopen jaren via de post een prachtige verzameling pimpelmeeskaartjes heb gekregen. Even voor de duidelijkheid: kaartjes met andere afbeeldingen zijn ook zeer welkom. Kaarten op de deurmat zijn namelijk altijd een heerlijk verrassing. Maar als je er oog voor hebt, zijn er ineens zoveel pimpelmeesspullen om je heen. Ik moet denken aan de briljante tekst van Johan Cruijff: ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt!’.

De bloemenbezorgers van Fleurop, Greetz, Topbloemen en Bloomon hadden het druk met mij. In mijn kamer staan zes fleurige boeketten. Zes boeketten, dat is toch uniek. Dat gebeurt misschien als je slaagt voor je examen of bij een groot verjaardagsfeest. Zulke grote feesten had ik het afgelopen jaar niet en dan is het nu zo fijn om te genieten van dit bloemenparadijs. Het is een ware mengelmoes van verschillende bloemen in allerlei kleuren en maten.

De komende week gaan de bloemen een vazendans doen en zullen er steeds minder vazen staan. En ga ik nieuwe combi’s maken: die zonnebloem mag nu gezellig met de roosjes in een vaas. En de roze anjer gaat hopelijk uitgebreid kletsen met de gerbera van een ander boeket.

In mijn fantasie zie ik zo’n vazenwissel en nieuwe combinaties maken ook als droom voor de mensenwereld. Dat ieder van ons, met onze eigen-aardigheden en persoonlijke overtuigingen, openstaat voor een ‘vazenwissel’ en bereid is te luisteren naar het verhaal van de ander. Nieuwsgierig en belangstellend vragen stellen aan de ander en zeggen: ‘Vertel er eens meer over?’. In contact gaan met de ander met een open houding, zonder oordeel. O, dat is soms zo lastig en ingewikkeld, ik weet er alles van. Toch is mijn droom dat we blijven oefenen. Als ik een uitgebloeide paardenbloem tegenkom, ga ik blazen en een wens doen.