Het gebeurde afgelopen week tijdens een talentgesprek: talent werd herkend! Ik zag het gebeuren, de stralende ogen van de ander. Het plezier als je mag vertellen over dat wat je zo graag doet, waar je zo blij van wordt. Door de kwartjes die vielen bij de ander en zijn blijheid en enthousiasme, ging ik zelf ook stralen. Heerlijk om mijn talenten in te mogen zetten in dit gesprek en de ander te zien groeien. Zijn talentgesprekken alleen voor kinderen en jongeren? Zeker niet! Dit gesprek was met een vijftigplusser. Na afloop vertelde hij: dit is zo gaaf, hier wil ik meer van weten.
De man die langskwam voor een talentgesprek gaat na dertig werkjaren op zoek naar een andere baan. Door een ongeval kan hij het werk niet meer doen wat hij eerder deed. Kort geleden had hij me horen vertellen over talenten en hoe helpend het is als je je ze (her)kent en meer kunt inzetten. Hij wilde graag langskomen bij Bureau Pimpelmees om dat te onderzoeken. Zo mooi om te zien hoe hij na afloop van het gesprek als een ‘ontrafelaar’ zijn talentkaarten op een bepaalde manier ging ordenen.
Hardop pratend vertelde hij waarom een bepaalde kaart als eerste moest, en andere talentkaarten in groepjes bij elkaar hoorden. En dat die ene kaart als laatste moest, die was overkoepelend voor alle talenten. De achterkant van de kaarten met de beschrijvingen wilde hij nu nog niet lezen, dat kon later. Eerst werd een patroon gelegd met de kaarten, tot het klopte.
Hij vertelde dat verrast was om te merken dat je de ander nodig hebt om je talenten te herkennen. Voor jezelf zijn de talenten die je inzet vaak gewoon, het gaat vanzelf. Wanneer je naar een ander kijkt, merk je hun talenten wel op. In begeleidingstrajecten wordt vaak gekeken naar de competenties. Wat is eigenlijk het verschil tussen een competentie en talent in actie?
Om te achterhalen of een competentie ook tegelijk een talent in actie is kun je jezelf twee vragen stellen: 1. Gaat het vanzelf? 2. Haal ik er energie en voldoening uit? Antwoord je positief op deze vragen, dan gaat het niet alleen om een competentie, maar ook om talent. Antwoord je negatief, dan gaat het om een competentie.
Bij het maken van keuzes ten aanzien van je loopbaan is het erg belangrijk om het onderscheid te weten. Ga je alleen werken vanuit competenties die geen talent zijn, dan word je daar niet gelukkig van. Die energie en veerkracht die je krijgt door vanuit je talenten te werken is zeer belangrijk om ook aan de slag te gaan met die lastige zaken waar je mee te maken krijgt.
Wil jij ook weten wat je talenten zijn en waar jouw energiebronnen liggen? Het is zo waardevol om dat te onderzoeken, voor jong en oud. Je bent van harte welkom voor een talentgesprek. Heb je vragen: neem gerust vrijblijvend contact op met Bureau Pimpelmees.
Meer lezen over kiezen voor talent?
Kijk bijvoorbeeld hier: https://www.kiezenvoortalent.be/ en hier: https://blijmetmij.nu/