Deze inspiratie kreeg ik bij de tweedaagse training Prikkelprofiel van Autisme Positief, gegeven door Nynke Zuurmond-Bennink en Marieke van Eerbeek. Het is een praktische methodiek die geschikt is voor kinderen en jongeren, maar zeker ook voor volwassenen. Ik heb veel bruikbare ideeën en materialen gekregen om te gebruiken bij gesprekken en begeleidingstrajecten van Bureau Pimpelmees.
Bij prikkelgevoeligheid denk je misschien aan een kantoortuin met veel drukte, of een klaslokaal dat vol staat met materialen. Het interessante is dat overprikkeling voor iedereen anders is en heel verschillend kan zijn. Het kan te maken hebben met geluiden, zoals het irritant tikken van een klok, met de weerkaatsing van de zon, de geur van parfum of de reuk van etenswaren. Of piekergedachten die belemmerend werken. Wat voor de een storend is en veel energie kost, kan voor de ander helemaal niet lastig zijn.
Bewustwording over prikkels en meer inzicht krijgen in jouw prikkelgevoeligheid helpt je herkennen waar je gevoeligheden liggen. En wat je helpt om je weer relaxed te voelen.
Door vragen en opdrachten uit het werkboek en door het kaartspel van Prikkelprofiel leer je je eigen prikkelprofiel kennen. En hoe je voorkomt dat je overprikkeld raakt en kunt aangeven naar anderen wat jou helpt op die momenten dat je je niet oké voelt.
Het mooie is dat de methodiek van Prikkelprofiel prima aansluit bij talentgesprekken en talentgedreven coachen. Talenten geven je energie en plezier. En werken vanuit je talenten maakt je bewust van de hulpbronnen die je kunt inzetten en je veerkracht geeft.
Wil je meer informatie voor jezelf of je kind: neem gerust contact met me op. Ook scholen en leerkrachten die te maken hebben met onbegrepen gedrag van leerlingen help ik graag. Het kan zijn dat door eenvoudige aanpassingen het welbevinden van je leerling sterk verbetert.
Voor meer informatie over het Prikkelprofiel https://prikkelprofiel.nl/